10:02 de.

Ősi ausztrál hangszert készít a talált fából – Délmagyarország

Meditatív fafúvós hangszert, didgeridoo-t és használati tárgyakat készít a uszadékfából és utcán talált ágakból Gyémánt István. A szegedi operatőr különleges hobbijához nagyapja asztalosmesterségéből és a Krokodil Dundee című filmből merített: ebben hallotta ugyanis az ausztrál őslakos hangszer mély, búgó hangját először.

Ezután annyira beleszeretett a didgeridoo-ba, hogy már vagy huszonöt darabot legyártott belőle, van, amelyiknek nevet is adott. Emellett füstölőket, órákat, hamutálakat, virágtartókat telefontartókat és más használati eszközöket is készít.

– Azért uszadékfából dolgozom, mert az nagyon szép anyag, nem lehet tudni, honnan jön, és minden egyes darab megismételhetetlen, szinte önálló műalkotás – vallja István.

Büszke arra, hogy szenvedélyével még egyetlen növényt sem károsított meg – egyébként is környezettudatos: biciklivel jár, és próbálja minél kisebbre csökkenteni ökológiai lábnyomát.

A hódokkal és a hőscincérekkel is „jóban van”: előbbiek rágásukkal egyedi mintázatot adnak a fának, míg utóbbiak mindig meglepetést okoznak, amikor előmásznak az alapanyagból. Az eszközökben nem válogatós, műhelyében látni kolbásztöltőt is a háncsoló mellett, ezeket többnyire a Cserepes sori piacról szerzi be.

– Igyekszem autentikus, kézi szerszámokkal dolgozni, de néha használnom kell elektromos eszközöket is. Ezek kicsit hangosak, úgyhogy elnézést kérek a szomszédoktól – mondta az operatőr. Hozzátette: a leghangosabb kézi munkálatokkal kitelepül a Tisza-partra hordozható munkaasztalával. – Gyakran benéznek hozzám az utcáról érdeklődő emberek, amikor a garázsban dolgozom vagy zenélek. Idővel szeretném azért kiköltöztetni műhelyet a sziksóstói kertünkbe – mondta István.
Jövőbeni tervei között szerepel még a bútorkészítés is, mert az uszadékfából különleges székeket, asztalokat és polcokat lehet „összelegózni”. – Édesanyám már egy egész polcrendszert rendelt tőlem, de ismerősöktől és internetről is kapok folyamatosan felkéréseket a legkülönfélébb tárgyak elkészítésére – mesélte.

Az elektronikát is szeretné belecsempészni idővel az alkotásaiba, akár hangfalak vagy más multifunkciós eszközök elkészítéséhez, de a művészi vonalat sem szeretné feladni. Az biztos, hogy még jó néhány didgeridoo készül a jövőben, mert legalább tíz ág szárad a műhelyben arra várva, hogy István elkészítse és megszólaltassa őket.

Minden vélemény számít!

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com