4:30 de.

Körbeölelték iskolájukat a tiltakozó radnótisok – Délmagyarország

– Elszomorítóan kevesen vagyunk. A gyerekemet se látom, pedig megmondtam neki, hogy igazolom ezt az egy órát – mérgelődött Táborosi Gábor tegnap reggel a Ságvári-iskola előtt. Az apuka szerint egy Szeged méretű városban jóval nagyobb összefogás kellett volna, mint az a nagyjából kétszáz ember, aki megjelent a Köz Hasznáért Mozgalom által szervezett, bejelentett rendezvényen. Ez volt egyébként a legnagyobb, a pedagógusok támogatását kifejező megmozdulás a városban, ide ugyanis civilek is érkeztek. Nyolc órára meg is telt a gimnázium bejárata előtti járdaszakasz és a Hősök kapuja felé is csoportosultak a résztvevők. Nem tettek mást, csak békésen beszélgettek az „Ez így nem mehet tovább” feliratú transzparens körül.
 

 A szimpátiamegmozdulás békésen zajlott.

– Persze hogy itt vagyok! Akinek az egészsége ráment, hogy megmaradjon az iskola neve, nem hagyja ki az ilyen eseményeket – fogalmazott Barok István testnevelő tanár, aki az iskola jelképévé vált kitűzővel jelent meg az épület előtt.

– Nem volt kérdés, hogy itt leszek – mondta kollégája, Csigér István. A biológiatanárnak lett volna órája, de azt mondta: nem fél, hogy következményei lesznek a kihagyott munkaidőnek. – A gyerekeket eligazítottam, dolgoznak, és vannak kollégák, akik körbejárnak az épületben és felügyelnek.

Körbeölelték a Radnótit

Nyolc és kilenc óra között végigjártunk néhány iskolát – mindenhol az érintett szülők, diákok és tanárok álldogáltak a kapu előtt egy órán keresztül. A Radnótiban a tanítás megkezdése előtt, háromnegyed 8-kor közel ötszázan – diákok, tanárok – körbeölelték az iskolaépületet. Ők így oldották meg, hogy gond nélkül mindenki kifejezhesse szolidaritását a pedagógusokkal, becsengetés után már csak tucatnyian álldogáltak az épület előtt.

Nem lehet szó nélkül hagyni

Nem voltak sokan a Kőrösy előtt, a maroknyi felnőtt viszont megadta a módját a demonstrációnak: mindannyian valamilyen feliratot tartottak a kezükben. A bejáratnál pedig esernyők és kockás ing is ki volt állítva, hogy a mozgalom jelképeivel teljessé tegyék a képet. – Ami az oktatáspolitikában folyik, azt már nem lehet szó nélkül hagyni. Amikor elkezdtem a pályát, nem gondoltam volna, hogy ide jutunk – fogalmazott Nagy Lászlóné nyugdíjas pedagógus. A sorfalban állt a volt intézményvezető, Kiricsi Imréné is. – Mindennek kell, hogy értelme legyen – válaszolt arra a kérdésünkre, vajon lesz-e bármi eredménye annak, hogy álldogálnak az épület előtt. – Két komoly pedagógustiltakozás volt már, be kell látni, hogy e mögött komoly szándék van.

A Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola előtt a résztvevők frissen sütött zsemlét osztogattak az arra járóknak. De nem csak a középiskoláknál volt mozgolódás: több általános iskola is csatlakozott a kezdeményezéshez. Például a Tabánnál és a Gedóinál is láttunk demonstrálókat.

Hangosan szidta a tanárokat

Az egyetlen konfliktust a Deák-gimnázium előtt tapasztaltuk. A békésen álldogáló tanárokat, diákokat és szülőket hangosan szidni kezdte egy kormányszimpatizáns.

– Emelik a pénzüket, maguk meg itt bohóckodnak? Mindent megtesz a kormány maguknak, és mégis politikai kérdést csinálnak az ügyükből? – kérdezte felháborodottan. Egy résztvevő előbb csak azt javasolta a középkorú férfinak, hogy üljön be egy kicsit az iskolapadba, hogy meglássa, miről van szó, de miután kiderült, hogy nem lehet rá észérvekkel hatni, azt javasolták neki, hogy menjen el. Ő pedig néhány további keresetlen szó kíséretében így is tett.

Minden vélemény számít!

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com