7:33 de.

Holnaptól többet fizetnek a bérleti díjért a kereskedők – Délmagyarország

Holnap lépnek életbe a megemelt bérleti díjak a szegedi Cserepes sori piacon. Az új díjszabás tervei már március elején napvilágot láttak, a kereskedők – ahogy többször írtuk – az emelés ellen előbb petíciót írtak alá, majd demonstráltak.

 Szerződéskötés vagy sztrájk

– Száznál már több új bérleti szerződést írtunk alá, de nagy a káosz – fogalmazott Rácz Attila. A piacvezető elmondása szerint találtak olyan bérleményt, amit évek óta szerződés nélkül használtak. Szerinte a kereskedők 95 százaléka aláírja majd a megemelt díjakról szóló papírt. Akik ezt nem teszik meg, azokkal szerződést bontanak.

Akik még nem írtak alá – például Hamza János –, továbbra is a bérleti díjba beépített áfával kapcsolatban háborognak, ami az áremelés jelentős része. Ők sztrájkra készülnek. Rácz Attila szerint egy önkormányzati cég nem tekinthet el a korábban a bérleti díjban nem szereplő áfa bevezetésétől. A kereskedők szerint a piac szolgáltatása eddig a terület bérbeadására irányult, ami mentes volt az áfa alól, így nem értik, hogy ez miért nem folytatható tovább a jövőben is.

Az adózással is foglalkozó és az ügyben elfogulatlan szegedi EU-TAX Consulting Kft. tájékoztatása szerint alapszabály szerint az ingatlan bérbeadása valóban áfamentes. – Ha azonban a tulajdonos, jelen esetben a Cserepes Sori Piac Kft. úgy dönt, hogy a bérbeadási tevékenységével kapcsolatban bejelentkezik az áfakörbe a NAV-nál, mert neki így gazdaságilag jobban megéri, úgy a bérlőknek kötelezően az áfával megemelt számlát kell kiállítania a bérleti díjról – mondta Szabó László ügyvezető. – A Cserepes sori piac évek óta az áfakörbe tartozik, ezt nem én vezettem be – mondta Rácz.

Hogy hányan járnak jól az új díjszabással? A piacvezetés erről nem akart nyilatkozni, mert információink szerint itt még sok a tisztázandó kérdés. Úgy tudjuk, hogy eddig több pavilontulajdonos kevesebb négyzetméter után fizetett bérleti díjat, mint amekkora területen valóban árult.
 

Holnaptól többet fizetnek a bérleti díjért a kereskedők. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Olcsóbb a belváros?

Egy frissen kötött szerződés szerint, amit a Cserepes sor Facebook-oldalán tettek közzé, az egyik kereskedő 15 négyzetméteres pavilonjáért április 1-jétől áfával havi 58 ezer 500 forintot fizet majd – ez 3900 forint négyzetméterenként. Felhívták lapunk figyelmét arra, hogy az IKV jelen pillanatban is több belvárosi ingatlant hirdet kiadásra, az üzletek kikiáltási árai például a Bartók téren vagy a Fekete Sas utcában négyzetméterenként ezer forint körüli összegről indulnak.

A szegedi polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint az IKV csak most hirdet akcióban, azaz a bérleti jog megvásárlása nélkül üzleteket a belvárosban. – Ezekre licitálni lehet, tehát van, hogy két-háromszoros áron kelnek el az üzletek, amik nem 10-15, hanem alsó hangon 30-35 négyzetméteresek. Egy Tisza Lajos körúti 32 négyzetméteres üzletre például két pályázó volt. A havi 57 ezer forint plusz áfa kikiáltási ár végül 102 ezer forint plusz áfára kúszott fel – tudatták.

Nem lesz külön szemétdíj

Az új bérleti szerződésben az is benne áll, hogy a szemétszállítási díjért külön kell majd fizetni a kereskedőknek, holott Rácz Attila korábban azt nyilatkozta, hogy a bérleti szerződésben már minden kiadás benne van. – Ez egy adminisztrációs hiba volt, amit már orvosoltunk. Nem kell külön szemétszállítási díjat fizetni – mondta a piacigazgató.
 

Minden vélemény számít!

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com